Weganizm – dieta roślinna

Jak wiadomo, w zdrowym ciele zdrowy duch, ale ćwiczenia to jednak nie wszystko. Ważną część w naszym życiu powinna stanowić odpowiednia dieta. Jednak która z nich jest tą właściwą, kiedy w internecie aż roi się od jej różnych rodzajów? Na to pytanie ciężko jest odpowiedzieć.

Każda z nas jest inna, co oznacza, że trudno jest wybrać dietę, która byłaby dopasowana do potrzeb nas wszystkich. W tym artykule będziecie mogły przeczytać o weganizmie, czyli o diecie, o której jest ostatnio dosyć głośno. Przybliżymy Wam jej cechy charakterystyczne i, kto wie, może zainteresuje Was na tyle, że dacie jej szansę?

Weganizm to styl życia, którego nieodłącznym elementem jest dieta roślinna. Weganie nie tylko rezygnują ze spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych takich jak mleko i jaja, ale także dążą do eliminacji ich z innych aspektów życia. Oznacza to, że nie noszą ubrań ze skóry i futra oraz korzystają z kosmetyków, które nie są produkowane z substancji pochodzenia zwierzęcego ani nie są testowane na zwierzętach. 

Produkty pochodzenia zwierzęcego są dobrym źródłem białka, jednak posiadają też dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Spożywanie dużej ilości tych kwasów zwiększa ryzyko podniesienia właśnie naszego cholesterolu, co może doprowadzić do wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy. Natomiast białka roślinne bogate są w błonnik i ubogie w tłuszcz. Oczywiście oprócz tego posiadają wiele minerałów, witamin i związków fitochemicznych. Związki fitochemiczne to substancje wytwarzane przez rośliny w celu ochrony ich przed działaniem czynników środowiskowych. Te substancje sprawdzają się również w leczeniu jak i zapobieganiu chorobom występującym u ludzi. Lekarze są zgodni, że dieta wegańska pomaga w profilaktyce wielu chorób i przy osiągnięciu szczupłej sylwetki, jednak kluczem do sukcesu jest dobrze zbilansowana dieta. W przypadku tej diety ważna jest także suplementacja witaminy B12. 

 

Skąd białko, wapń, żelazo?

Wapń dostarczą nam warzywa liściaste, brokuły, sezam, komosa ryżowa, tofu, mak, fortyfikowane napoje roślinne, orzechy laskowe oraz suszone morele.

Żelazo znajdziemy w suchych nasionach roślin strączkowych, burakach, pestkach dyni, natce pietruszki i oczywiście orzechach oraz zielonych warzywach liściastych.

Najlepsze białka roślinne (na 100g)

  • groch łuskany 25 g,
  • fasola biała i czerwona 22,3-24 g,
  • ziarna i rośliny oleiste 20-30 g,
  • ciecierzyca 8,86 g, 
  • soczewica 6 g.

Białko posiadają także orzechy, tofu, “mleko” roślinne oraz zielone warzywa, na przykład brukselka, szpinak, brokuł.

Ze względu na brak ryb morskich w diecie zaleca się spożywanie produktów zawierających omega-3, to znaczy – oleju rzepakowego, orzechów włoskich, siemienia lnianego oraz świeżo zmielonych nasion chia. Kwasy omega-3 odpowiadają między innymi za prawidłową pracę centralnego układu nerwowego, wspomagają pracę serca i zapobiegają miażdżycy, stanowią 60 procent naszego mózgu oraz zapobiegają zmianom nowotworowym komórek.

 

Uważasz, że dieta bez mięsa jest nudna? Nic bardziej mylnego. Z warzyw i owoców możesz stworzyć chrupiące i soczyste przekąski, sycące zupy o wyrazistym smaku, różnorodne dania główne, a nawet czekoladowe i jednocześnie zdrowe desery. Gwarantujemy, że próbując tego sposobu żywienia poznacie dużo nowych produktów, a wasze oczy otworzą się na całkiem nowe smaki.

 

Jakie składniki w produktach spożywczych są niewegańskie?

  • kazeina – białko mleka,
  • koszenila/E120/kwas karminowy/karmina – czerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych i zmielonych czerwców kaktusowych czyli owadów,
  • szelak/E904 – także składnik pozyskiwany z czerwców,
  • witamina D(3) – jeśli nie jest inaczej opisane, jest pochodzenia zwierzęcego,
  • karuk – półprodukt mający podobne właściwości jak żelatyna,
  • pyłek pszczeli, wosk pszczeli,
  • żelatyna, miód, jaja, mleko, serwatka, laktoza.

W naszych czasach nietrudno znaleźć na sklepowych półkach mnóstwo zamienników produktów zwierzęcych. Mamy dostęp do prawie kilkunastu rodzajów napojów roślinnych, przykładowo możemy znaleźć “mleko” migdałowe, ryżowe oraz owsiane. Powstają także roślinne “mięsa”, które tworzone są z roślinnych białek lub po prostu ze zmiksowanych warzyw. Na rynku ostatnio popularnymi rodzajami zamienników stało się tofu, seitan i tempeh. Nie zapominajmy o wegańskich serach i jogurtach. Jednak nic oczywiście nie zastąpi nam posiłku przygotowanego własnoręcznie. To jest dopiero satysfakcja! Nie ma potrzeby zadręczania się tym, co się je na danej diecie, ponieważ je się praktycznie to samo, tyle że w formie roślinnej. Nadal możecie pozwolić sobie na sernik, spaghetti bolognese, tylko zamiast sera i mięsa mielonego użyjecie tofu, warzyw czy też granulatu sojowego.  

Pamiętaj, że nie każda dieta jest dla każdego, warto badać się systematycznie, badając swoją krew jesteśmy w stanie wyeliminować zagrożenie niedoborów witamin, czy też pojawienia innych niepokojących wyników.

 

Jeżeli chciałybyście dowiedzieć się więcej o weganiźmie czy też zainspirować się różnymi przepisami, polecamy Wam następujące strony:

oraz profile na instagramie:

  • weganizujemy,
  • healthyomnomnom,
  • wersjaweganska,
  • roślinniejemy,
  • weganskisklad.

 

 

Źródła:

“SmartVegan” Aśka Rzeźnik,

https://dietetycy.org.pl/zwiazki-fitochemiczne-o-wlasciwosciach-prozdrowotnych/

Dodaj komentarz